Често задавани въпроси

Мога ли да стана пилот преди да съм навършил 18 години?
Може да започнете и завършите пълния курс теоретична и летателна подготовка. Свидетелството ще получите след навърщване на 18 години.
Може ли да разгледаме летището и самолетите?
Да. Летище Долна Баня е частна собственост с ограничен достъп и 24 часова охрана. В предвид дейността на фирмата всички желаещи да се запознаят с предмета на нашата дейност са добре дошли.
Каква е продължителността на курса?
Всичко зависи от Вас, вашето свободно време и амбиции и естествено метеорологичните условия. Нормалната продължителност при стандартна натовареност в удобно за вас време и малко късмет с метеорологичните условия е 2 месеца.
Може ли да се лети през зимата?
При подходящи метеорологични условия полетът в студените зимни дни не е за изпускане!
Мога ли като любител пилот да извършвам търговска дейност?
Не. За да извършвате каквато и да е летателна дейност срещу заплащане е необходимо да притежавате свидетелство за професионален пилот /CPL/.
Може ли със собствен или нает самолет да отида и кацна, където си поискам?
Да. Възможно е на Ваша отговорност на летище или избрана от Вас площадка. Достатъчно е да сте изпълнили изискванията на организацията за изпълнение на полети, дали сте заявили съответния полет и съответно сте получили разрешение.
Мога ли да летя с много лек самолет до Гърция?

Да. Достатъчно е да сте изпълнили следните изисквания:

  • самолетът да е регистриран и оборудван с транспондер;
  • пилотът да разполага с лиценз и отметка в бревета за “Радиотелефонен оператор на английски език”. Посочената отметка се получава след преминаване на курс и изпит пред ГВА.;
  • получено разрешение за кацане в съответната страна;
  • излитане от международно летище
Мога ли да кацна от страна в Европа на Вашето летище?
Съгласно Българското Законодателство първо трябва да кацнете на международно летище с осигурени митница и граничен контрол. След което можете да летите свободно и да кацнете, където поискате, след подаване на полетен план. При напускане на страната са валидни същите правила (излитане от международно летище).
Мога ли с чуждестранен бревет да летя в България на самолети с българска регистрация?
За да летите самостоятелно на ВС с българска регистрация, съгласно ЗГВ трябва да разполагате с “Validation of License”, който се издава след преминат курс от 7 часа теоретична (ЗГВ, УВО) и 3 часа летателна подготовка. Притежателят на лиценз, издаден съгласно изискванията на JAR-FCL може да изпълнява полети и без тази валидация.
Мога ли със свидетелството за пилот, придобито в България, да летя в чужбина?
Считано от 2004г. Българската Цивилна Авиация е член на JAA и бреветите са валидни навсякъде по света. Разбира се, всеки клуб или летищни власти могат да пожелаят предварително да проверят уменията на въпросния пилот.