Vatko BeshlievВатко Димитров Бешлиев

Роден на 25 август 1954 г.

Завършва ВНВВУ „Георги Бенковски”, Долна Митрополия, първи випуск граждански пилоти в България.

Професионалната си летателна кариера започва в а/к „БАЛКАН”. Лети на Ту-134 и Ту-154.

Ватко Бешлиев е сред първите командири на Boeing 767, поставили началото на редовните полети на тогавашния Национален превозвач до САЩ, Канада и други далечни дестинации на изток и юг.

Работи като командир и пилот инструктор за редица авиокомпании у нас и в чужбина, сред които “Region Air” ,„Vietnam Airlines”, “Air Algerie”, „България Ер”, „Лао Интернешънъл”.

През 1996 г. Ватко Бешлиев закупува Летище Долна баня и започва осъществяването на идеята за създаване на първото частно летище и учебен център за пилоти в България.

Днес Ватко Бешлиев е Управител на сертифициран учебен център за обучение на любители – пилоти и професионални пилоти, който разполага с модерна база, самолети с отлични летателни характеристики, екип от висококвалифицирани инструктори, техници и инженери и е предпочитано място за качествено и перспективно обучение на млади пилоти.

Извън летателната дейност Ватко Бешлиев е успешен състезател по голф, като купите му и отличията са част от интериора на летището.

Организирал е първата българска регата, участвал е в експедиция до Хималаите.

Председател е на СНЦ Авиореликви, чиято цел е реставрирането и изработването на важни за българската история самолети. С помощта на много съмишленици сдружението изработи точно копие на самолет Албатрос FII, с който е изпълнен първият боен полет в авиационната история над крепостта Одрин. Самолетът беше подарен на авиационния музей в Пловдив.

Mario KoguharovМарио Иванов Кожухаров

Роден на 03 Август 1975г. в Плевен. От дете Марио се вълнува, гледайки самолетите, излитащи от Долна Митрополия. Мечтата да стане пилот довежда Марио на Летище Долна баня, където през 2005г. започва пътя си в авиацията като любител пилот на свръх леки самолети.

Понастоящем Марио Кожухаров е един от най-опитните инструктори в АТО Ратан, който същевременно е и втори пилот в България Ер и лети на McDonnell Douglas MD-80. В учебния център лети на всички, експлоатирани типове самолети и обучава любители и професионални пилоти. Както останалите в екипа се отличава с високата си теоретична подготовка, блестяща методика на преподаване и безценен опит.

Извън летателната си дейност Марио се занимава с парашутизъм, scubadiving, рафтинг и моторни спортове.

Vladislav MandgakovВладислав Стефанов Манджаков

Владислав Манджаков е сред най-опитните инструктори на АТО 'РАТАН'.

Инженер-пилот, възпитаник на Технически университет - София.

Започва летателната си дейност в софийския аероклуб, като безмоторен летец на Л-13 "Бланик". Продължава да се усъвършенства на самолетите Як-18Т, Злин 143, Злин 26 "Тренер" и др.

По-късно преминава на самолет Boeing 737-300/500, пролитайки над 3000 часа на този тип. Един от утвърдените пилоти на американския образец в България.

Кариерата му в гражданската авиация продължава на McDonnell Douglas MD-80, паралелно с инструкторската работа в АТО "РАТАН".

В учебния център лети на всички, експлоатирани типове самолети и обучава както начинаещи, така и напреднали цивилни пилоти. Отличава се с високата си теоретична подготовка, блестяща методика на преподаване и безценен опит, трупан през годините му летателен стаж.

Milen StankovМилен Горанов Станков

Милен Станков e роден на 25.02.1979., представител на новото поколение инстуктори, смело изправящи се пред предизвикателствата на инструкторската професия. Професионален пилот от 2010г. с предишен опит като втори пилот на Beechcraft King Air 200 (high performance turboprop) и командир на Diamond 42 Twin Star. С ентусиазъм разкрива тайните на авиацията на тези като него, избрали пилотската професия, споделящи страста към летенето любители или на всички онези смелчаци решили да изпитат тръпката от полета над красивата югозападна България.